Támogató csoport folyamatosan
indul szülőknek:
új
GYERMEKNEVELÉSI KÉRDÉSEK
PÁRKAPCSOLATI GUBANCOK
CSALÁDI KONFLIKTUSOK

Támogató csoport indul kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak!
pillangó

Goldmann-né Fehér Hajnalka

gyermekpszichológus, pszichológus, Pécs

Az ünnep pszichológiája

A ritka percek selyemszalagját...

Angyalkaváró, csillogó szemű csemetéből lám-lám, mára mi lettünk az angyalkák. Minden karácsonykor óhatalanul visszasettenkedik az észrevétlenül eltelt gyermekkor: nehéz a csillogó, sejtelmes-szépséges ünnepet máshogy látni, mint egy gyermek. Szerencsés esetben két család értékrendje, szokásrendszere, ünnepről való felfogása hoz létre egy új csodavárást, ami immár a gyerekeinkké. Pszichológus szakértőnkkel arról beszélgettünk, hogy milyen a jó ünnep egy kisgyermekes családban.

játszik

Ünnep a családban
A családi rítusok, szokások tartják fent a család egységét – mondja szakértőnk, Goldmann-né Fehér Hajnalka gyermekpszichológus. – Ezek adnak a családnak egy szakrális vonulatot. A családi rítusok alapozzák meg a család identitását, vagyis az azonosságtudat érzését. Ha nem működik a családban a rítusok, szokások rendszere, akkor a családtagok bizonytalannak érezhetik magukat, identitásuk gyengül. A rítusok, szokások, ünnepek hidat építenek a generációk között. Kifejezik a társas kapcsolatot. Értéket tulajdonítanak. A szentséget hangsúlyozzák.

Ha vannak ilyenek, vigyük tovább saját gyerekkorunk szokásait, legalábbis tartsunk meg belőle olyan elemeket, amelyekkel tudunk azonosulni. Mindegy, hogy a Jézuska hozza fát, vagy együtt díszítjük fel, hogy van sok karácsonyi süti, vagy nincs hangsúly az ételeken, a lényeg, hogy a hétköznapitól eltérő események-ízek-illatok lengjék körül az ünnepet.

Az ünnepeknek van bizonyos időt tagoló funkciója is – folytatja a szakember. – A kisgyermek tájékozódása az időben elég korlátozott. Sokat segítenek számukra például az ünnepek.

A kisgyermek azt szereti, ha élete, a napjai nagy mértékben átláthatóan, megszokott módon zajlik. Az ünnepek lehetőséget adnak a megszokottból való kilépésre, ez által is hangsúlyossá válnak és kapnak egy plusz funkciót, hozzátesznek a családi identitás erősödéséhez.

figurák

Advent – gyerekszemmel
A vallások, a néphagyomány nagyon jól tudott valamit: az ünnepet várni kell. Várni, készülni talán még sokkal jobb, mint maga az ünnep. Tartsuk meg az Adventet! Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: készítsünk koszorút az ajtóra a gyerekekkel, díszítsük az ablakot, süssünk aprósüteményt, minden nap valami apróságot. Az adventi naptár bontogatásával a gyermek vizuálisan is követni tudja az ünnep közeledtét (számtalan adventi naptár ötletet találhatunk a gyermekszoba.blog.hu oldalon, érdemes böngészni).

Fontos eleme az ünnepeknek a készülődés időszaka. Hogyan fogja a család megvalósítani, közösen átgondolják a részleteket. (ünnepi menü, ajándékok, rituálék).- mondja Hajnalka.

Az adventi készülődés időszaka remek lehetőség olcsó és ötletes dekorációk készítésére: fűzzünk fel pattogatott kukoricát és tekerjük a koszorúalap köré, ezt akasszuk az ajtóra, készítsünk fehér pillecukorból az ablakra hópehelyfűzéreket! Esténként egy gyertya mellett gyakoroljunk karácsonyi énekeket, ezt még az énekelni nem tudó babák is örömmel fogadják. (A gyertyafény megnyitja a gyermekek lelkét, érdemes illatokkal párosítani.)

Ajándék, vacsora – őrület!
Sok családban hallani félig komolyan-félig tréfásan, hogy a karácsony a legnagyobb stressz az évben. Az ünnepvárásban, ahogy mondtuk, fontosak a külsőségek, de nem a legfontosabbak: kisgyerekes családban nehéz sokfogásos vacsorával és makulátlanul tiszta otthonnal várni a karácsonyt, egyik sem éri meg, hogy feszültség legyen az ünnepnapokon a családtagok között. Ezért is érdemes időben elkezdeni a készülődést és pontosan megtervezni az ünnep forgatókönyvét, valamint súlyozni teendőket. Ha nekünk fontos, hogy csinosan álljunk a fa alatt, hagyjunk elég időt a készülődésre. Olyan karácsonyi menüt keressünk, ami előre elkészíthető, nem igényel hosszas konyhai teendőket az ünnepen. Legyünk együtt, az agyunk ne a rotyogó rántott húson járjon, miközben a fa alatt énekelünk.

ujjak

Az ünnep maga
Minden család a saját egyéni módján tartja ünnepeit. A saját családtörténetének és értékrendjének megfelelően. Az ünnepek, a rítusok kapaszkodót adnak a gyermekeknek is és a szülőknek is. Bírnak egy plusz potenciállal, bennük van a lehetőség, hogy megszenteljék a családot. Fontos, hogy a szülők értékeket közvetítsenek a gyermekek felé és tegyék ezt oly módon, ahogyan az személyiségükkel és a világról való vélekedésükkel harmóniában áll.- véli a szakértő.

A karácsony családi ünnep. Az összetartozásról szól. Ezért fontos, hogy az ünnep érintse a kis és nagycsaládot egyaránt. Minél nagyobb egy gyerek, annál jobban élvezi a nagymamák, nagynénik, unokatesók kavalkádját. Ha minden évben végiglátogatjuk őket, vagy vendégül látjuk az otthonunkban, esetleg felkeressünk az elhunyt családtagok sírját az üzenjük neki: ez a mi családunk, összetartozunk. Emellett figyeljünk arra, hogy megélhessük az ünnepet a szűk családon belül is.

Teremtsünk csodát – mert mindennél jobban arra várnak!

Goldmann-né Fehér Hajnalka
gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, gyermekpszichológus

Szülőkonzultáció. Baba-mama konzultáció. Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségek kezelése.
Egyénre szabott tanácsadás.